Mission Statement - Manifest

Vorig jaar hoorde ik het eerst van een Manifest, voordien had ik er nog nooit van gehoord. Ik was dan ook verbaasd wanneer ik "manifest" intypte op het internet dat ik zoveel voorbeelden vond van bedrijven en personen, bekend en/of onbekend.

Met het scrollen door al die voorbeelden, viel mijn oog op iets dat me bekend leek...

Blijkt dat een nogal gekend manifest al jaar en dag bij ons op de keukentafel plakt!

! dat is dus een manifest! wel, wel,... we leren elke dag bij :-)


En wat zegt Wikipedia over een manifest:

"Een manifest of handvest is een weergave van de stand- en/of uitgangspunten van een persoon of een groep. Vaak is het een beknopte, meestal puntsgewijze, uiteenzetting, soms ook langer"

Een missie en een visie hebben er ook iets van weg :-)


Enkele weken na mijn AHA-moment kreeg ik van een kennis te horen, "Je zou je eigen manifest moeten schrijven, het versterkt je pad, de richting waar je naartoe wil". Opnieuw kwam dit op mijn pad, maar toch deed ik er niets mee. Ik wist begot niet hoe ik er moest aan beginnen.


Tot ik het boek "The 7 habbits of Highly Effective People" begon te lezen. Covey spreekt daar over een mission statement. Je moet een missie hebben in het leven, indien je geen missie hebt, heb je geen idee over je toekomst en ga je met de stroom mee zonder focus. Hij zegt dat alles 2 keer tot stand komt, 1 keer in je hoofd (je ziel), wat hij de mentale schepping noemt en 1 keer tot in alle details ontworpen (in werkelijkheid dus), wat de fysieke schepping wordt genoemd. Dus je blauwdruk is belangrijk.


Weten waar je naartoe wil in het leven en op welke principes dit moet gebaseerd zijn voor je gezin of voor je werk is van fundamenteel belang en is je mission statement of manifest.


Er zijn al enkele doelen in mijn leven die er voor gezorgd hebben dat ik interessante mensen ben tegengekomen, dat ik op mooie plaatsen ben terecht gekomen, dat me opnieuw laten voelen heeft wat het is om vreugdevol te zijn. De opportuniteiten, die zich voordeden, hebben een invloed gehad op de outcome van mijn doelen, ze zijn gewijzigd, bijgesteld en verfijnd. En opnieuw kwamen er pareltjes uit de hemel gevallen, parels van mensen en parels van gebeurtenissen.


Zelfs met COVID, terwijl we productie moesten stilleggen, vanwege geen bestellingen, komen er opportuniteiten op mijn pad, waar ik voor COVID zelfs nog geen idee over had dat ze bestonden. Het herkennen van die opportuniteiten is dan ook van belang. Je blauwdruk zorgt er dan ook voor dat je met een open blik ontvangt.


Hoe begin je daar nu aan, zal je denken?


Nu, je hoeft het warm water natuurlijk niet uit te vinden, als het al bestaat.

Het manifest dat op onze keukentafel plakt, is er dan eentje die voor velen rijmt met hun innerlijke zelf... "If you don't like something, change it!" en "If you don't like your job, quit!", is voor velen wel een statement.


Ik ben voor mezelf in de manifesten van anderen gedoken en wat voor mij een innerlijk gevoel meebracht, heb ik gewoon verdraaid tot het als een tattoo op mijn lijf geschreven kon worden. Eentje voor mezelf en eentje voor WhyNotKnot.
Why Not Knot moet een atelier worden waar mensen kunnen ontzorgd worden en hun creativiteit kunnen laten vloeien.


Het is dan ook de bedoeling dat ze enkel hun timeslot moeten prikken en komen aanschuiven aan een tafel vol happiness


Het manifest van mezelf was lastiger, maar daarom niet minder interessant. Zelfkennis was hier wel even nodig.


Ik wil mijn leven niet afhankelijk maken van gevoelens, stemmingen en impulsen of van hoe andere mensen mij behandelen. Dit resulteert alleen maar in frustraties die afgereageerd worden op collega's of mensen waarvan je houdt. Zoals Covey zegt "Je hebt het vermogen om je antwoord te kiezen".

En daar ga ik voor.
"We tend to forget that happiness doesn’t come as a result of getting something we don’t have, but rather of recognizing and appreciating what we do have"

– Frederick Keoning –

29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven