Geluk, Happiness, Levensvreugde, Energie of je eigen pad creëren…it starts all in the mind!.

Bijgewerkt: feb 11Met de hectiek van alle dag zijn we vaak op zoek, op zoek naar energie, naar geluk, naar levensvreugde…

Het enige dat ons daar in de weg staat is waarschijnlijk ons eigen “ego”, je ego overtuigt je dat je geen levensenergie nodig hebt om krachtig en energiek te zijn. Sterke mensen zijn vaak diegenen met het zwakst ontwikkeld ego, de zwakkere mensen doen vaak beroep op hun sterk ego, maar daar prik je vaak snel door.


Geluk, levensvreugde en alle andere geneugten heb je al binnen in jezelf klaarzitten, je dient het enkel nog naar boven te laten komen en het te “voelen”.


Intellect, een product van onze westerse wereld?


In onze westerse wereld leren we van jongs af dat het hoofd belangrijk is, niet het gevoel telt, maar de ratio en het denken is belangrijk en krijgt hier alle aandacht.


Als kind was ik zeker niet de slimste van de klas, ik was een speelvogel en wilde alleen maar buiten zijn. Op mijn rapporten stond dan ook vaak “Michèle prutst te veel in de klas” of “Michèle kan niet stilzitten in de klas”.


Chaos en wanorde was bij mij dan ook heel normaal, want ik was in alles geïnteresseerd, ik verzamelde heel veel papiertjes waar ik op tekende en stopte leuke hebbedingetjes in doosjes en zakjes. Alleen vonden de volwassenen dit niet zo leuk, … ooit heeft mijn moeder alle schuiven waarin mijn speelgoed stak eens van de trap gegooid, de opdracht… alles sorteren en proper leggen. Ook een lerares van het 4de leerjaar heeft ooit de inhoud van mijn boekentas in het midden van klas gegooid, de opdracht… sorteren en terug proper inladen.

Was het door de chaos in mijn hoofd? Of was het gewoon omdat opruimen en sorteren niet mijn ding was?


Maar terug naar ons hoofd…

Doordat we gedomineerd worden door ons verstand en door ratio, raken we ons innerlijke zelf kwijt in de snelheid die vandaag heerst. Velen hebben spijt van de daden van gisteren of maken zich zorgen over de dag van morgen, die dan elke keer weer anders uitpakt dan dat ze gedacht hadden.

Als je weet hoeveel energie het ons kost om die gedachten en dat denken – intellect – in stand te houden, schrik dan niet dat het resultaat, moe zijn en lusteloos worden, is.


Het is dan ook vanuit ons hoofd dat we ons eigen pad creëren. Je staat er versteld van hoe veel invloed dat hoofd op onze carrière kan hebben. Er is ooit een experiment gedaan in een school (in de US) waarbij dat ze tegen de leraar en de leerlingen gezegd hebben dat ze een tool ontwikkeld hadden waarmee ze konden zien wie de slimste kinderen van de klas waren in het begin van het schooljaar. Er zijn toen een aantal kinderen uitgekozen geweest en die bleken op het einde van het schooljaar het ook allemaal voortreffelijk gedaan te hebben. Dit experiment hebben ze een aantal keer uitgevoerd om te zien of het geen “one lucky shot” was, met telkens hetzelfde resultaat. Dus, alleen er van overtuigd zijn dat je iets kan, zet je al een stapje vooruit.

Jaren heb ik het idee gehad dat ik door de mand ging vallen!

Wanneer ik solliciteerde voor een job was ik er heilig van overtuigd dat dit dé job was voor mij, maar eens dat ik de job had, begon mijn hoofd me parten te spelen. Deed ik het wel goed? Nu ging het goed, maar zou het altijd zo wel gaan? Ging ik ooit niet door de mand vallen?... ook wel het “imposter syndroom” genoemd.


Als er iets goed ging, lag ik soms nachten wakker of ik niets over het hoofd had gezien. Wanneer ik een mail moest sturen naar iedereen in het bedrijf, bleef die met momenten uren openstaan en las ik die zeker 10 keer na om te zien of er geen fouten in stonden. Als er dan toch fouten in stonden, was ik daar dagen slecht van. En telkens popte dit opnieuw op wanneer ik taken moest uitvoeren. Het zat allemaal tussen mijn 2 oren, weinig zelfvertrouwen, faalangst en ongelukkig omdat ik (dacht dat ik) voor niet veel goed was.


Hoofden met ruis…


Wat ik nu weet, is dat alleen onze “gedachten” ons ongelukkig kunnen maken, niemand kan je ongelukkig maken, enkel je eigen gedachten. In ons denkvermogen ontstaan grote en kleine drama’s en problemen. Het is soms niet meer dan onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, vanuit onze eigen wereld zien we naar problemen of waarvan we denken dat het problemen zijn. We creëren onze problemen dus zelf, door onze gedachten niet onder controle te houden. Helaas besteden weinig mensen tegenwoordig tijd aan het leren omgaan met de ruis in hun hoofden. Op een bepaald moment ontdekken we dat we van buitenaf gezond zijn, maar van binnen lijden. Overbelast, uitgeput en miserabel.


En heel vaak heeft dit te maken met ons onderbewustzijn, een opslagruimte waarin je ervaringen uit het verleden vindt, die bepalen hoe je in het heden reageert. Hoe ouder je bent hoe groter deze opslagruimte kan zijn en hoe vaker deze onaangeroerd blijft. Nare gedachten, lastige emoties, beperkte overtuigingen, pijnlijke herinneringen die we niet kunnen verwerken en delen van onszelf die we moeilijk kunnen accepteren, liggen daar opgeslagen en komen boven wanneer situaties in het heden er nog maar een fractie op lijken. Je kan deze dingen allemaal onder de oppervlakte duwen, maar ze blijven voortbestaan in de diepten van ons geheugenopslag en ze bepalen je gedrag, je pad en de omgeving waarin je je bevindt.


Het is dus van belang om er voor te zorgen dat dit onderbewustzijn opgekuist wordt, zodat het je leven niet meer kan bepalen. En dit gebeurt door toe te laten dat deze opslag bovenkomt en dat dit verwerkt wordt. Nu kan je zeggen “laat dat maar zitten waar het zit, ik heb daar geen last van”. Bedenk maar eens hoeveel keer je discussies gehad hebt, waarbij er gevoelens bovenkomen die je niet verwacht. Of situaties die je stress bezorgen, waarvan je achteraf zegt dat het de moeite niet was. Of discussies die escaleren omdat je in die emoties blijft zitten en die telkens terugkomen als je er aan denkt of het tegen iemand vertelt.


Om die opslag op te kuisen, kan je bij discussies, ruzie, boosheid, verdriet, ed… je afvragen waarom deze emoties naar boven komen. Hoe komt het dat mij dit kwetst? Hoe komt het dat ik daar boos om wordt? Voelen waarom deze emotie verwikkeld raakt in een conflict is een eerste stap tot bewustwording én eventueel het ontrafelen van de opslag in je onderbewustzijn. Probeer ipv ruis in je hoofd toe te laten, waardoor je slaapwandelend gaat leven, wat dieper te gaan voelen, om meer uit dit leven te halen en Geluk, Happiness, Levensvreugde, Levenskracht en Energie toe te laten. Want het start allemaal in je hoofd…


Heb je daar hulp bij nodig?

Ik help je graag mee wakker maken en groeien als persoon in je loopbaan, in je leven...

https://whynotknotcoaching.youcanbook.me/

Heb je nog wat vragen? Stel ze gerust michele@whynotknot.be


whatever path you take, you are and remain the CEO of that path

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven