Diep luisteren, een manier om mensen te helpen...

Bijgewerkt: feb 11


Soms hebben we het niet meer in handen.

Soms glipt het zomaar tussen onze vingers door. Soms lukt het ons niet meer, soms beslissen ze voor ons...


Met velen hebben we onze eigen opinie, omdat ieder in een eigen situatie zit. Diegenen die de bedrijven willen platleggen 2 à 3 weken en diegenen die het allemaal niet zo nauw nemen en lockdown party's houden. Ongeacht wat er gekozen of gedaan wordt, zal het een enorme impact hebben op de bedrijven, sociale zekerheid en/of gezondheid van vele mensen.


Als je dan leest dat zelfs politici weigeren om in zo een situatie een noodregering op te zetten omdat de ene niet met de andere wil samenwerken, dan vraag ik me af wie zijn ego nu het grootst is.


We zijn een kleine start-up, die net in onze groei zit en nu opnieuw naar jaar 1 wordt gekatapulteerd door de beslissingen van de overheid en zelfs wij kunnen dankbaarheid tonen, dat we godzijdank geen personeel hebben en dat het maar over een (hopelijk) korte periode gaat. Want het laatste waar bedrijven en horeca nu willen over praten, is over een nieuw product in hun assortiment.

Maar we mogen blij zijn dat we gezond zijn en dat we, met thuis te blijven, kunnen bijdragen aan de gezondheid van anderen.

Voorzichtigheid wordt aangeraden en we blijven op onze hoede, want een beestje van een nanometer groot kan zware gevolgen hebben en dat willen we niet.


En dan vraag ik met af, waarom ons dit overkomt.


Dat de mensheid aan een kantelmoment toe is, daar ben ik van overtuigd. De speed waar we mee leven tast onze fysieke en mentale gezondheid aan. Het tast vriendschappen en liefdesrelaties aan en al wat we kunnen doen is er genoegen mee nemen. Want het wordt als het nieuwe "normaal" aanzien.


Het valt me op, wanneer ik met mensen praat over vertragen binnen de praktijk, dat ze perfect weten dat ze dit "moeten" doen, maar vragen me telkens "hoe". Want vertragen wil ook zeggen stilte toelaten, wat voor velen toch een opdracht is. Het is echter wanneer je stilte toelaat, dat je je veel beter kan ontspannen. Zij die geen stiltes kunnen toelaten, zijn ook diegenen die niet goed kunnen luisteren. Ook in een gesprek kan je door stiltes toe te laten veel dieper luisteren, je verbindt beter met authenticiteit.

Diep luisteren wil zeggen dat je bereid bent om je te laten veranderen door wat je hoort.

Ken je het fenomeen dat wanneer je in groep staat of zit en iedereen door elkaar praat, dat je zelfs de moeite niet doet om iets te zeggen omdat je het er anders bovenuit moet schreeuwen? Of diegenen, die heel de tijd zitten te praten - en jij actief aan het luisteren bent - en wanneer jij iets vertelt, gewoon met iemand anders een gesprek starten? Waarop jij dan denkt, deuh...


Door die gejaagdheid, zijn we vergeten hoe we moeten luisteren naar elkaar. Diep luisteren doe je vanuit je gevoel, je voelt als het ware wat er tussen de zinnen "niet" gezegd wordt. Het is "zo" dat je elkaar kan helpen... Als het geaccepteerd wordt natuurlijk, want niet iedereen wil überhaupt geholpen worden, ondanks het feit dat ze perfect weten dat ze het over een andere boeg moeten gooien om niet in dezelfde richting te blijven gaan en herhaaldelijk dezelfde issues tegen te komen.


Coach vs HR


Dat is het verschil tussen coaching en HR management. Door mijn ervaring in verschillende bedrijven als HR verantwoordelijke/manager zie ik veel medewerkers die telkens tegen dezelfde issues aanlopen. Enerzijds omdat ze het verleerd zijn om te luisteren (niet alleen naar anderen maar ook naar hun eigen lichaam) en anderzijds omdat ze er zich niet van bewust zijn dat ze het merendeel van de oplossing bij zichzelf kunnen vinden. Als HR zie je veel en voel je veel, maar kan je weinig in beweging brengen, omdat bewustzijn nog niet is binnen gesijpeld.


Het zijn de mensen die ik als coach ontvang, die iets merken, hetzij lichamelijk, hetzij mentaal, en beseffen dat ze iets moeten ondernemen om opnieuw op de rails te geraken. Vandaar dat ik het een logische stap vind, om van HR over te schakelen naar coaching. Het zijn zij die bij mij komen aankloppen om hen verder te helpen, die hun eerste stappen zetten naar "diep luisteren".

"Listening is an attitude of the heart, a genuine desire to be with another which both attracts and heals"

L.J. Isham9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven