Dat hoofd van ons,… hoe het je leven kan beïnvloeden...

Bijgewerkt: feb 11


Van kwetsbare puber, die op internaat geen vriendinnetjes had en daar waar ik woonde ook geen vriendschapsrelaties kon uitbouwen, doordat ik een hele week op internaat zat, ben ik doorgestoten tot een rationele madame met beide voeten op de grond. Want dat is wat onze maatschappij verwacht.Wat helemaal tegen mijn natuurlijke “zijn” is, want ik was en ben altijd een gevoelspersoon geweest en voelde de zaken soms veel sterker aan dan iemand anders.


Jaren was ik dus één en al rationaliteit. 1 + 1 = 2 en geen 3… er was wit en zwart, maar geen grijs…


Ook hing er, in mijn hoofd, aan die rationaliteit een prijskaartje, eentje van “kennis”. In mijn professionele leven kreeg ik soms de opmerking “moh, je bent slimmer dan je eruit ziet”… Of wanneer mijn blonde haren in de winter donkerder werden, omdat ik het niet kleurde, maar doordat er geen zon meer op scheen …“je bent al 3 cm slimmer geworden”.

Wat maakte dat ik in mijn professioneel leven, eerst mijn kennis wilde opdoen, alvorens de stap te zetten naar iets nieuws. Want iets nieuws, was een kans op falen en falen stond niet in mijn agenda, ik zette de stap dan liever niet, dan te falen.


Vroeger bestond er zoiets als “secretary of the Year”, hoeveel mensen me aangemoedigd hebben om mee te doen, dat wil je niet weten. Maar in mijn hoofd had ik niet voldoende kennis om zulke zaken mee te doen, waren er veel meer “secretaries” die het beter deden dan ik. Het heeft ook lang geduurd voor ik zelfs eenvoudige spelletjes wilde meespelen, want in mijn binnenste wilde ik wel winnen, maar de gedachte dat ik ging falen was groter dan de zin om mee aan het spel te beginnen. Het ging dus ver…


Daarom is het zo belangrijk om dat hoofd leeg te halen en er voor te zorgen dat je verstand je leven niet gaat bepalen.

Want het zijn die gedachten over van alles en nog wat dat ons hoofd vol propt en we onszelf ontzeggen om de stappen de zetten die invloed hebben op onze doelen.


Wat dan ook nog opvallend is, … het blijft ook niet bij de gedachten over jezelf alleen, we halen er soms ook nog anderen bij. Hoeveel mensen er niet bezig zijn met het leven van anderen te analyseren, zowel op een positieve als op een negatieve manier, terwijl ze zelf zo veel behoefte hebben aan het analyseren van hun eigen leven.


Want het start allemaal bij jezelf, hoe je het ook draait of keert,

jij bent het centrum van alles wat er rondom jou gebeurt.

Je hebt je leven zelf in handen door je eigen gedachtegoed.


“Think beyond your genes”… Bruce H. Lipton, PhD, schreef er dan ook een boek over. The Biology of Belief is een boek dat laat zien dat alle cellen in je lichaam beïnvloed worden door je gedachten.

Iedereen weet dat negatieve gedachten beter kunnen vermeden worden omdat negativiteit ook uiterlijke implicaties heeft. Negatieve mensen stralen dit ook uit en trekken ook negatieve mensen aan, waardoor hun negatieve gedachten blijven. Een vicieuze cirkel dus, … maar andersom kan ook!

Je negatieve gedachten ombuigen naar iets positiefs, waardoor je positieve vibes gaat uitstralen en dus ook positieve mensen gaat aantrekken, waardoor niet alleen je leven er helemaal anders kan gaan uitzien, maar ook je lichaam van binnen en van buiten.


Opnieuw, met de enorme rugzak, die velen op hun rug dragen, start het ook bij jezelf om die rugzak wat lichter te maken door het negatieve dat in die rugzak zit om te buigen naar iets positiefs. Het achter je te laten en het positieve mee te nemen.


Een goede oefening om je gedachte leeg te halen, eentje die je overal kan toepassen, op je bureau, aan tafel, op een bankje in het bos, aan de bushalte, op de trein, in de tuin… je noemt het maar.


- Staar ik de verte en focus je op 1 punt, iets wat beweegt of niet, probeer voor jezelf zoveel mogelijk details op te merken en doe dit met een smile op je gezicht.


Je start met een aantal minuten tot je dit 10 à 20 minuten kan volhouden…

Dit geeft je achteraf een gelukzalig gevoel.~ Every Joy we Feel is a celebration of Life ~


17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven