Wat is macramé?

 

De meeste teksten die ik tegenkwam zeggen dat macrame begon bij de Arabische wevers in de 13e eeuw, maar de kunst van het knopen dateert waarschijnlijk ver terug in China tijdens de Warring States-periode (481 tot 221 v.Chr.)

Of verder terug tijdens de Northern Dynasties-periode (581 tot 317 v.Chr.).

Er zijn veel teksten die je online vindt waarin een  bepaalde historiek beschreven is. Een interessante vond ik wel op deze website "the amazing story of macrame", met de bijhorende foto's, die eeuwen teruggaan.

In eerste instantie zou je denken dat het iets vrouwelijk is maar de meeste teksten vermelden dat het ontstaan ervan wel degelijk bij de zeelieden te zoeken is. Zij zaten geruime tijd op zee om prachtige patronen te maken, om ze daarna aan wal te kunnen verkopen.

Ook heb ik een verhaal gevonden dat een zekere Alasdair MacRamey naar de Highland Games trok met een Schotse rok in macramé omdat zijn huidige in de was lag ;-)

Wat het verhaal ook was en waar de oorsprong ook ligt, vandaag de dag gebruiken we de techniek eerder om opnieuw bewuster te gaan leven en even stil te staan.

Image by Iga Palacz
Image by KYLE CUT MEDIA

Wat is zilverklei?

 

Zilverklei is een kneedbaar zilver, samengesteld uit zilverpoeder, organisch bindmiddel en water. Werken met fijn zilvermetaalklei resulteert in sierraden die 99,9% puur zilver bevatten. 

Deze klei kan ook bestaan uit zeer kleine metaaldeeltjes zoals goud, brons of koper... maar in dit geval is het zilver, waar je sieraden, kralen en kleine sculpturen kan mee maken. Het is ontstaan in Japan in 1990 en kan net als elke zachte klei met de hand of met mallen worden gevormd. Na het drogen kan de klei op verschillende manieren worden gebakken, zoals in een oven, met draagbare gasbrander of op een gasfornuis, afhankelijk van het type klei en het metaal erin.

Het bindmiddel brandt weg en laat het pure gesinterde metaal achter. Er treedt een krimp op van tussen 8% en 30% (afhankelijk van het gebruikte product). In het geval van zilverklei is dit 10%